Do posla upornošću i radom

Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi u BiH 2017., koja je provedena polovinom aprila ove godine, 17,3 posto nezaposlenih osoba u našoj zemlji, tražilo je posao kraće od 12 mjeseci, a čak 82,1 posto duže od jedne godine.

Anela Turkušić, profesor pedagogije iz Sarajeva, danas uposlenica Predškolske ustanove-Vrtić, Ću-Ću u općini Novi Grad imala je sreće da pripada prvoj kategoriji i posao dobije i prije nego je na evidenciji nazaposlenih nanizala staž od godinu dana.

„Ne, ne radi se o sreći, kategorična je mlada žena. – Posao sam dobila zahvaljući radu sa svojim savjetodavcem, Mersihom Bajramović i više nego dobro osmišljenom  individualnom planu zapošljavanja – kaže Turkušićeva.“

Dok je za ruku povlače dječica oko nje, Turkušić, koja ima bezgranično strpljenje i osmijeh koji razoružava se prisjeća kako je jednog dana svom savjetodavcu na birou ljutito povikala: „Pa, dobro da li ćete vi mene ikada pozvati na posao?!

Navikli na obeshrabrene i nemotivirane nezaposlene osobe, ali i one koji zapravo i ne traže posao i kriju se iza  izjava  “Koga je biro zaposlio? „  Bajramovićeva je, Aneli predložila da se uključi u savjetodavni proces i po potrebi u Klub za traženje posla. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo ove aktivnosti, naime realizuje već duži period u okviru  saradnje sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) , a uz podršku vlade Švicarske.

„ Bio je to, prisjeća se danas, Anela Turkušić pun pogodak i najbolji dokaz da je i traženje posla- posao, ali i škola koju morate proći. Čovjek uvijek misli da sve zna, a tek kada krenete  s „obukom“ shvatite koliko vam nedostaje tih sitnih, malih, ali veoma značajnih finesa na vašem putu ka toliko željenom radnom mjestu.

Predškolska ustanova – Vrtić, Ću-Ću u kojem radi Turkušićeva je mjesto gdje se susreću mašta i nauka. Mali svijet igre i bajke, sakriven od vreve i gužve u jednom od solitera na Alipašinom polju. Oprema i program za edukaciju prati svjetske i domaće trendove u vaspitanju i razvoju djece od dvije i šest godina, po Programu koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja. Da u ovom sretnom komadiću planete sve funkcioniše je zadužen  tim licenciranih pedagoga među kojima je i Anela Turkušić, ali  i ostali uposlenici koji se brinu da sve ide po programu.

Indira Krkbešević, vlasnica vrtića i Anelin poslodavac, žena koja je životna i radna iskustva sticala od Sarajevo do Sidneja, za Anelu Turkušić, kao uostalom za sve svoje radnike ima samo riječi hvale.

„Ovo je moj tim snova. Saradnike sam birala pažljivo i svako od njih je morao pored  obaveznih propisanih uslova, imati i želju i ljubav za posao, koji na neki čudan način instiktivno osjetim. Anela je sve to posjedovala, a posebno me dojmilo da tako mlada osoba iza sebe ima mnoge edukacije i certifikate, da je dosta vremena posvetila volontiranju. Znala sam pri prvom susretu da je ona prava osoba za moj vrtić i ova dva mjeseca koliko je zaposlena, mogu o njoj kao radniku reći sve najbolje.“

Dok je studirala Turkušićeva nikad nije ni pomislila da bi njen posao snova bio u vrtiću sa djecom. Ali, život je stvari okrenuo naglavačke. Posao koji je čini sretnom i zadovoljnom pronašla je upravo tamo gdje se  nije nadala. Za kraj, Anela poručuje svima koji su u potrazi za poslom:

„Ne dozvolite sebi da vam posjeta birou za zapošljavanje bude samo puko ovjeravanje prijave na evidenciju. Iskoristite sve usluge koje vam pruža vaš savjetodavac, isplati se. Vaš trud,  kao i  smjerenice i obuka koju dobijete od savjetnika – na kraju će požnjeti uspjeh. Budite samo uporni i aktivno se uključite u rad.“

 

About Author

Connect with Me: