Počela obuka za stručno usavršavanje u kompanijama CEBOS i HERBAL SPA

Projekat “Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou” predstavlja sistemski pristup svih relevantnih aktera na uspostavi funkcionalnog modela za povećanje mogućnosti održivog zapošljavanja na prostoru lokalne zajednice. Općina Novi Grad Sarajevo je vodeći partner na Projektu, a partneri su JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo, Srednja elektrotehnička škola Sarajevo, Centar za razvoj socijalnog poduzetništva te preduzeća Centrotrans-Eurolines d.d. Sarajevo, Cebos d.o.o. Sarajevo, Mistral Technologies doo Sarajevo i Herbal Spa d.o.o. Sarajevo. Finansijsku podršku projektu pruža EU u okviru Programa Međunarodne organizacije rada (UN-ILO) .

Kroz program “Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou” danas je u kompaniji CEBOS d.o.o. zvanično počela obuka za stručno usavršavanje nezaposlenih osoba sa područja Općine Novi Grad. Ovom prilikom će deset osoba sa srednjom stručnom spremom u naredna tri mjeseca usavršavati svoja znanja i vještine za rad na laserima i cnc mašinama.

Projekat se realizira s ciljem unapređenja mjera aktivne politike zapošljavanja koje Općina Novi Grad Sarajevo provodi niz godina sa ciljem smanjenja stope nezaposlenosti i kreiranja održivih radnih mjesta.

“Općina Novi Grad Sarajevo je prepoznata po realizaciji spektra mjera koje podržavaju privredu, lokalni ekonomski razvoj i rješavanje problema nezaposlenosti. Zbog toga smo ušli u šire partnerstvo sa četiri kompanije iz realnog sektora, JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo, Elektrotehničkom školom i Centrom za socijalno poduzetništvo. Projekat je prepoznat od Evropske komisije kao jedan od najboljih među 150 projekata iz BIH koji su predlagani. Očekujemo da oko 120 nezaposlenih osoba prođe kroz stručnu obuku, a krajnji efekat je da ćemo imati minimalno 30 posto novozaposlenih nakon procesa obuke koji traje od tri do šest mjeseci”- rekao je Džamaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine  Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Dodao je, kako je projekat specifičan te da očekuje da služi kao primjer i ostalim nivoima vlasti.

Među kandidatima koji će sticati znanja i vještine u firmi CEBOS d.o.o. je Elvis Dudo, magistar politologije koji je već pet godina na evidenciji biroa za zapošljavanje. “Pružila mi se prilika da se prijavim na ovaj Javni poziv i ovom prilikom bih zahvalio ljudima koji su prepoznali problem i dali ga na rješavanje. Nadam se da ćemo steći dobra znanja i preduslove da budemo konkurentni na tržištu rada. Završio sam Srednju mašinsko-tehničku školu tako da imam temelj za ovo zanimanje te očekujem da ću za ova tri mjeseca steći dobre preduslove da se zaposlim jer je ovo zanimanje traženo, kako na bh. tržištu, tako i u drugim evropskim zemljama”- rekao je Dudo.

Džani Gušo Kordić koji je završio Katolički školski centar kaže da je ovaj projekat šansa za mlade jer je u ovoj struci budućnost. Smatra da se može puno toga ostvariti uz pomoć znanja koje će steći u kompaniji CEBOS d.o.o..

S obzirom da na tržištu nedostaje rukovalaca cnc mašinama i laserima, direktor kompanije CEBOS d.o.o. Mensur Šehić ističe da je menadžment ove firme zajedno sa općinom razradio plan, kako da u što kraćem periodu obrazovane ljude koji su sticajem okolnosti na birou za zapošljavanje, obuče i osposobe za rad na istim. “To su mašine koje se primjenjuju u svim vidovima industrije. Poseban akcenat je na vizuelnim komunikacijama, kojim se kompanija CEBOS d.o.o. bavi više od 20 godina”- rekao je direktor Šehić.

Uporedo sa obukom u firmi CEBOS d.o.o. u toku je i obuka i stručno usavršavanje nezaposlenih osoba u kompaniji HERBAL SPA d.o.o., gdje se obučava pet osoba sa srednjom stručnom spremom u oblasti masažnih i kozmetičkih tretmana.

Izvor:novigradsarajevo.ba

About Author

Connect with Me: