Profesionalno informisanje i savjetovanje učenika završnih razreda Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje

Na poziv Škole za srednje, stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, organizovana je i realizovana jednodnevna radionica za učenike ove škole, a u skladu sa zakonskim nadležnostima. Namjena  radionice je  da  se ovoj populaciji učenika pruže adekvatne informacije o tržištu rada i pravilnom izboru zanimanja. 

Radionica se realizovala 10.05.2018. godine. Radionici je prisustvovalo oko 20 učenika koji ove ili naredne godine završavaju srednješkolsko obrazovanje.

Na održanoj radionici, učesnici su se mogli upoznati sa radom JU “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo, uslugama koje nudi i pravima nezaposlenih lica, traženim zanimanjima na tržištu rada i izboru budućeg zanimanja.  Učenika je najviše zainteresovalo karijerno usmjeravanje i većina ih je po prvi put dobila informacije koja su to zanimanja na tržištu rada najviše tražena.

Pored informacija o tržištu rada, akcenat je stavljen i na prava ali i obaveze  nezaposlenih osoba, jer će se većina ovih učenika  prijaviti na evidenciju nezaposlenih osoba po završetku školovanja.

Na kraju, svi učesnici ali i njihovi profesori koji su prisustvovali ovoj radionici, istakli su da je ovo jako dobar način saradnje i da su dobili vrlo kvalitetene i bitne praktične savjete i  informacije.

About Author

Ida Hadzimuratovic

Proizvodnja čeličnih konstrukcija i njhovih dijelova

Connect with Me: