Promocija „Projekta podrške zapošljavanja“

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s uredom Svjetske banke u BiH danas je u Domu mladih “Skenderija” organizovalo promociju  “Projekta podrške zapošljavanja“ u okviru kojeg je planirano zaposlenje 23.000 osoba. Tokom prezentacije Projekta govorilo se o planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Vrijednost projekta je 108 miliona KM, od čega je 29 miliona eura osigurala Svjetska banka, a ostatak će biti osiguran iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti , te povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru.  Radi se o projektu koji će trajati četiri godine i po kojem treba biti zaposleno oko 23.000 osoba. Radi se o teško zapošljivim kategorijama osoba, osobama koje imaju 40 i više godina, osobama koje nisu imale sreće da nađu posao duži vremenski period, te zapošljavanju žena, analize su pokazale da je njihovo zapošljavanje u deficitu. 

Isplata sredstava će se vršiti nakon ostvarivanja dogovorenih rezultata, koji će se mjeriti u skladu sa unaprijed određenim indikatorima, a za implementaciju projekta u ovoj godini biće izdvojeno 12,7 miliona eura.

Promociju je otvorio minstar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Vesko Drljača,  nakon njega pristunima  su seobratili direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, ministrica Kantonalnog ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović, koordinatorica prjoekta Nedžmina Vojniković, te Snježana Kapić ispred FMRSP Službe za evropske integracije, strateška planiranja i koordinaciju projekata. 

Glavni cilj projekta je povećanje zaposlenosti kroz aktivno uključivanje kantonalnih službi za zapošljavanje koje su nosilac aktivnosti u ovakvim projektima, s toga su danas na promociji učestvovali i predstavnici JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo.

About Author

Ida Hadzimuratovic

Proizvodnja čeličnih konstrukcija i njhovih dijelova

Connect with Me: