Stotine poslovnih ideja razvijene kroz YEP inkubator

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji sa 33 lokalne zajednice u decembru prošle godine pokrenuo je YEP Inkubator poslovnih ideja. Nakon potpisivanja ugovora o formiranju lokalnih partnerstava za preduzetništvo i zapošljavanje sa lokalnim zajednicama na 4. Forumu službi zapošljavanja, održanom 15.12.2017 u Sarajevu, tokom januara i februara objavljeni su javni pozivi u lokalnim zajednicama i izvršena selekcija prijavljenih za učešće u programu YEP Inkubatora.

Od ukupno 1.200 aplikacija, u inkubaciju je ušlo 600 odabranih kandidata kroz ukupno 22 grupe u različitim lokalnim zajednicama. Prosječna veličina grupe na početku procesa je bila od 25-30 učesnika. Nakon formiranja grupa, kroz YEP inkubator je pokrenuta živa aktivnost sa preko 300 dana treninga realizovanih u periodu od četiri mjeseca (mart – juni) i preko 130 dana mentorske podrške preduzetnicima u finalizaciji svojih poslovnih planova. Kao rezultat, 260 polaznika inkubatora je razvilo detaljne biznis planove i dobilo certifikate o uspješno završenoj obuci kroz YEP inkubator.

Tokom maja, juna i jula, na 19 lokacija organizovane su javne prezentacije razvijenih poslovnih ideja: Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Zenica, Prijedor, Lukavac, Živinice, Kladanj, Bijeljina, Laktaši, Ilijaš, Novo Sarajevo, Mrkonjić Grad, Visoko, Lopare, Višegrad, Trebinje i Srebrenica. Tokom ovih prezentacija, svoje poslovne poduhvate je predstavilo 155 preduzetnika od čega su od strane stručne komisije pozitivno ocijenjene 124 poslovne ideje. Ove poslovne ideje su time dobile mogućnost finansiranja kroz mehanizme YEP inkubatora: bespovratna finansijska podrška do iznosa od 5.000 KM ili konvertibilni zajam (investicija) do iznosa od 50.000 KM.

Trenutno, tim YEP inkubatora obrađuje pristigle aplikacije. Do sada je primljeno više od 40 zahtjeva od čega je obrađeno prvih 15 aplikacija za bespovratna sredstva. Ovim kandidatima su na uvid već dostavljeni ugovori o grantu. Potpisivanje prvih ugovora se očekuje u narednim danima. Kao podrška podnošenju aplikacija za veće poslovne poduhvate, u toku je i realizacija sastanaka sa preduzetnicima koji su tokom inkubacije pokazali ambiciju i potencijal za pokretanje većih biznis ideja. U naredne dvije sedmice planirano je održavanje odvojenih sastanaka sa 40 preduzetnika iz ove grupe nakon čega se očekuju njihove aplikacije za investiciona sredstva YEP-a.

Imajući u vidu broj pozitivno ocijenjenih aplikacija (124) i dinamiku pristizanja zahtjeva, očekivani rezultat YEP inkubatora u narednih mjesec dana je podrška pokretanju minimalno 100 poslovnih poduhvata. Pored ugovora o grantu, u ovom broju očekuje se i značajan broj većih investicija (u iznosima do 50.000 KM). Očekuje se da će prikazani brojevi biti i veći obzirom da proces inkubacije nije završen u svim lokalnim zajednicama. Naime, u Bugojnu, Tuzli i Kantonu Sarajevo u toku je inkubacija još 5 grupa polaznika. Javno predstavljanje preduzetnika iz ovih grupa očekuje se u augustu i septembru ove godine.

Preuzeto sa yep.ba 

About Author

Connect with Me: