YEP Inkubator poslovnih ideja: Partnerstvo + sinergija + zajednički ciljevi=11 poslovnih ideja u Općini Novo Sarajevo

Općina Novo Sarajevo je jedna od tri općine Grada Sarajeva (pored Novog Grada Sarajevo i Općine Centar) koje su se odlučile da u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švajcarske preduzme korake na unapređenju preduzetništva u svojim lokalnim zajednicima. 

Danas je održana prezentacija 11 najboljih poslovnih planova učesnika YEP Inkubatora poslovnih ideja kojoj je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo g. Nedžad Koldžo što svjedoči o činjenici da su lokalne zajednice ozbiljno pristupile ovom vidu partnerstva u cilju osiguranja novih radnih mjesta putem samozapošljavanja. Praksa je pokazala da za razvoj preduzetništva nije dovoljna finansijska podrška nego je potrebno znanje, kontinuirani mentoring u razvoju vještina kako bi se došlo od ideje do tržišta rada i smanjila “smrtnost” novouspostavljenih kompanija.

S toga je YEP i razvio metodologiju i pristup čija je implementacija u toku kroz YEP Inukbator poslovnih ideja kojom je osiguran sveobuhvatan pristup.   U implementaciju se uključuju i druge organizacije koje su prepoznale potencijal “YEP Inkubatora poslovnih ideja” pa je jedan od učesnika i korisnika podrške dolazi iz SOS Dječijeg sela, a na ovaj način se povećavaju njegove šanse da kao pripadnik ciljne grupe koja treba dodatni podstrek, nađe svoj put na tržištu rada. Ovakvim pristupom udruženi su  napori nekoliko aktera – Općine, SOS Dječijeg sela i YEP-a kako bi se na najbolji način iskoristila finansijska sredstva i resursi na opštu dobrobit građana i građanki. 

Aktivno je uključena i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo čiji predstavnik je također učestvovao u obuci na temu preduzetništva u organizaciji YEP-a.  Poslovnim idejama čiji komercijalni potencijal bude ocijenjen pozitivno od strane stručne komisije, biće ponuđen paket dugoročne podrške koji uključuje mentorstvo i finansijsku podršku. U proces procjene i validacije poslovnih ideja aktivno su uključeni predstavnici lokalne zajednice i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.  Nakon prezentacije, učesnicima su dodjeljeni certifikati za uspješno završenu obuku za jačanje preduzetničkih vještina u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja.   

Preuzeto sa yep.ba

About Author

Ida Hadzimuratovic

Proizvodnja čeličnih konstrukcija i njhovih dijelova

Connect with Me: