Za dobrog radnika i godine su samo broj

Fadila Husić pripada kategoriji koju stručnim jezikom nazivaju „teško upošljiva kategorija nezaposlenih osoba“ i koji na biroima za zapošljavanje čine više od polovine evidentiranih.

U stvarnom životu, prevedeno, kategoriju koju poslodavci stavljaju na mjesto iza „Ž“, posljednjeg slova  abecede i koje zaposle samo onda ako je pun mjesec, kada su dobre volje ili imaju vrućicu…

Ne pije, nažalost vode, ni radno iskustvo, ni znanje, ni trud, ama baš ništa. Prepreka za posao je jasna i glasna – godine. Posebno, ako ih imate malo više od 35.

Premda, kada su dame u pitanju, nije pristojno govoriti o godinama, Husićeva  je malo prešla  tih „obvezujućih“ 35. Dobro, malo i više, ali posao je trebala kao oaza prve kapi kiše. Možda upravo zbog toga je dogovor za susret kako bi napravili ovu priču tekao  kao teški porođaj.

„Izvinite, tek sam se zaposlila, ne mogu dosađivati poslodavcu… Nema smisla da izlazim, na pauzu, ne želim da koristim i tako u nedogled.“

Na kraju povuci potegni dogovora, sa Husićevom se po okončanju radnog vremena nalazimo  ispred Gerontološkog centra Kantona Sarajevo, odnosno Staračkog doma u Nedžarićima. Preciznije, deset minuta po okončanju radnog vremena.

Husićeva, po struci proizvođač piva, kaže nikad nije imala šanse da se okuša u onom za što se školovala. Povremeno je angažirana s biroa na dva mjeseca, nekad malo duže i sve to kada se zbroji i oduzme nekih tri godine radnog iskustva na poslovima spremačice.

Husićeva ne bira posao, osim da je častan i pošten, pa zbog toga u njenom ličnom kartonu nezaposlenih osoba u napomeni su dvije riječi: „Ne bira posao“. Ovu njenu aktivnost prepoznala je Mersiha Bajramović, njen savjetodavac i nakon objave javnog poziva „Posao za sve“, koji je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo raspisala u proljeće ove godine, poslodavcu Gerontološkog centra Kantona Sarajevo, toplo preporučila Husićevu, za posao spremačice.

„Posao mi je zaista neophodan i bila sam spremna u ovim godina ići na savjetovanje i obuke, samo kako bih se zaposlila. Mersiha, moj savjetodavac je sve to prepoznala i eto, sa još dvije žene predložila me na ovaj program zapošljavanja. Presretna sam da radim i jako zahvalna i svom savjetodavcu ali i poslodavcu koji su nas angažirali.“

Posao u Gerontološkom centru Kantona Sarajevo Husićeva će obavljati pola godine. Zadovoljna je platom, uslovima i ne žali se na posao koji mnogi izbjegavaju da rade.

„Bila bih sretna kada bi mi ugovor bio produžen po okončanju programa. Ako mi ga ne produže, nastavit ću da tražim posao. Bojim se samo godina jer većina poslodavaca misli da  više nismo spremni ponuditi onoliko koliko traže. Ja, ponavljam želim, hoću i mogu da radim“  kaže na kraju razgovora – Fadila Husić.

 

About Author

Connect with Me: