Potpisivanje memoranduma o saradnji Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i Općine Stari Grad

Buduće aktivnosti Općine Stari Grad I Javne ustanove “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo bit će usmjerene na pružanje podrške starim zanatima po kojima je ova općina prepoznatljiva, mladima koji pokreću Start-up biznise i poljoprivrednicima. Zaključeno je ovo na današnjem potpisivanju Memoranduma o saradnji dvije ustanove koji su potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo Nermin Pećanac. Do kraja ovog mjeseca Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo raspisat će tri javna poziva u ukupnom iznosu od 960.000 KM, te će dio tih sredstava biti usmjeren i na pokretanje start-up kompanija, samozapošljavanje mladih do 35 godina starosti i program javnih radova u Starom Gradu. Procedure apliciranja na javne pozive i rokovi bit će maksimalno pojednostavljeni i skraćeni.

 

Iako je Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” i do sada imala praksu podrške lokalnim zajednicama kroz ovakve projekte, iz takvih programa dosad je bila izostavljena Općina Stari Grad, te je prvi put u posljednjih deset godina potpisan ovakav sporazum.

„Stari Grad je jedina gradska općina koja nema potpisan ovaj sporazum koji predstavlja jedan pravni okvir za bolju i efikasniju saradnju. Sve ono što smo planirali našim finansijskim programom ćemo sada moći realizirati. Zahvaljujući jako dobroj saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politiku Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Garibijom, u velikoj mjeri smo ubrzali naše djelovanje što prije nije bio slučaj. Srž našeg djelovanja su start-up projekti. U Starom Gradu ne postoji određena industrijska proizvodnja i zbog toga, uz pomenute start-upove, želimo finansijski potpomoći stare zanate i poljoprivrednu proizvodnju,“ izjavio je direktor Službe, Nermin Pećanac. Programima za koje će ova služba raspisati javne pozive do kraja mjeseca planirano je da bude obuhvaćeno 196 nezaposlenih osoba.

 

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad je, osvrnuvši se na nepostojanje saradnje sa Službom za zapošljavanje u prethodnom periodu, kazao da je zapravo „zahvalan“ na takvom odnosu.

„I pored takvog odnosa, prema zvaničnoj statistici, procenat nezaposlenih osoba u Starom Gradu je 13,6% i najmanji je u odnosu na broj stanovnika, gledajući ostale općine. Znači, naši građani su naučili da žive od svog rada i da se oslanjaju samo na sebe, a ne na tuđu pomoć i to je nešto što treba istaći. Ipak, ovu priliku naši građani ne trebaju propustiti i trebaju se uključiti u projekte koje ćemo sada raditi sa Službom za zapošljavanje. Pritom, posebno mislim na stare zanate i ljude koji se njima bave, a ima ih dosta u Starom Gradu, “kazao je Hadžibajrić. Istakao je da je Općina i dosad izdvajala značajna sredstva iz svog budžeta za pokretanje start-up biznisa, podsticaj poljoprivredne proizvodnje, te podršku starim zanatima kroz značajno umanjenje cijena zakupa prostora na Baščaršiji.

 

Prema riječima kantonalnog ministra rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Malika Garibije, današnjim potpisivanjem memoranduma ispravljena je nepravda prema Općini Stari Grad.

“Zadovoljstvo je dati podršku ovakvom vidu saradnje između institucija što nameće kompleksnost uređenja naše zemlje. Ne smijemo dozvoliti da bilo kakvi politički, institucionalni ili stranački interesi spriječe i uspore procese koji imaju za cilj dobrobit za naše građane. Nezaposlenost je problem broj jedan u BiH, a ista ‘vuče’ niz drugih velikih problema. Najozbiljniji je definitivno odlazak mladih o čemu smo mnogo govorili. Strašna je činjenica da su velika sredstva namijenjena za zapošljavanje ostala potpuno neiskorištena, te su se prenosila iz godine u godinu, a trenutno u Sarajevu po statistikama imamo 58.000 nezaposlenih osoba,” kazao je Garibiija.

Inače, tokom današnjeg potpisivanja memoranduma o saradnji, director Javne ustanove “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo Nermin Pećanac iznio je podatak da će narednim rebalansom budžeta ovoj Službi na raspolaganje biti stavljeno 12 miliona konvertibilnih maraka za različite projekte i da se radi o sredstvima koja se iz godine u godinu prenose, umjesto da se utroše na projekte zapošljavanja, što je nedopustivo. Istaknuto je da će ta praksa biti prekinuta, javni pozivi i načini apliciranja maksimalno skraćeni i pojednostavljeni, kao i rokovi za dodjelu sredstava. Do kraja godine raspisat će se nekoliko novih javnih poziva koji će obuhvatiti sve kategorije nezaposlenih osoba koji su aktivni tražioci posla.