Mogućnost da otvore vlastiti obrt dobilo 27 osoba

Danas u prostorijama općinskog biroa Centar Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, održana je promocija za 27 aplikanata koji ispunjavaju uslove po Programu sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca po Javnom pozivu od 21.12.2019. godine, u skladu sa Programom mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2019. godini.

 

Programom sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca predviđeno je zapošljavanje za ukupno 50 osoba iz navedene kategorije, te je Služba za Program sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca osigurala sredstva u iznosu od 580.000,00 KM.

 

Nermin Pećanac, direktor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo istakao je da za navedenu Listu od 27 osoba ukupni finansijski troškovi iznose 313.200,00 KM, a sredstva će se refundirati na mjesećnom nivou u iznosu od po 800 KM za uplatu zakonom propisanih doprinosa i dio za plaću, te po 2 000 KM kao incijalni početni kapital. U daljem obraćanju, podsjetio je prisutne da je na osnovu dosadašnjih zaključaka Vlade Kantona Sarajevo, Služba za zapošljavanje za prvu grupu programa po Javnom pozivu od 21.12.2019. godine, potpisala ugovore sa 238 poslodavaca u vrijednosti od 5.584.342,00 KM za zaposljenje 645 osoba.

Preostali programi sufinansiranja zapošljavanja koji su objavljeni po Javnom pozivu od 21.12.2019. godine, bit će okončanin dinamikom usvajanja Liste aplikanata od strane Vlade Kantona Sarajevo, rekao je direktor Nermin Pećanac. Sa sredstvima koje je osigurala Služba za zapošljavanje na osnovu rebalansiranog finansijskog plana 2019. godine, te programima sufinasiranja od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, očekuje se da će za programe 2019. i 2020. godine biti obuhvaćeno moguće zaposlenje za blizu 5 000 osoba u narednom periodu koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, istakao je direktor Nermin Pećanac.

 

Edin Hodžić, predsjednik Upravnog odbora Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo u svom obraćanju istakao je novitete koje je Služba uvela u izradi programa podsticajnih mjera namjenji poslodavcima i nezaposlenim osobama. Osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti rada Službe i iznose koje je Služba osigurala za realizaciju podsticajnim mjera. Navedni Program sufinasiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, predstavlja novinu u dosadašnjim programima podsticaja samozapošljavanja plasiranih od strane Službe, te se u narednom periodu očekuje i cjeLokupno okončanje programa i za preostala mjesta, nakon obrade pristiglih aplikacija, kazao je predsjenik Upravnog odbora Edin Hodžić.

 

U ime svih 27 aplikanata, prisutnima se obratio Mirzet Hodžić. Tom prilikom kazao je da navedeni program predstavlja odličnu priliku za nezaposlene osobe koje imaju ideju za osnivanje i pokretanje vlastitog biznisa. U svom obraćanju, pohvalio je aktivnosti i napore Vlade Kantona Sarajevo i Službe za zapošljavanje za plasiranjem ovakvih i sličnih programa namjenjenim nezaposlenim osobama. Mirzet Hodžić, profesor tjelesnog sporta na evidenciji nezaposlenih nalazi se duže od četri mjeseca i podsticajna sredstva će iskoristiti za projekta proizvodnje električne peći za rad.