Zapošljavanje demobiliziranih branilaca/branitelja 2020: Na brdu Žuč i u miru se vode veličanstvene bitke

U ljeto 1992. godine Vahudin Šačić osamnestogodišnjak obreo se u ratu. Goloruk u patikama i farmerkama,  na brdu Žuč iznad sarajevskog naselje Buča Potok sa tek presavijenom diplomom tesara i parketara u džepu, ovaj bezmalo dječak, umjesto u radionici našao se u rovu, u jednoj od ključnih bitaka za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Ni u snu nije mogao pomisliti da će 28 godina kasnije, sad već  demobilizirani borac Armije BiH ponovo na brdo Žuč. Ovaj put na posao u firmu „Pčelar Medikomerc“, vlasnika Izeta Mujagića, druga sa ratišta,  pčelara i proizvođača pčelarske opreme. O tome priča.

„Dvadest godina sam bio na evidenciji biroa za zapošljavanje Novi Grad. Iako sam demobilizirani borac Armije BiH i dijete poginulog borca na Žuči, posla za mene nije bilo. Snalazio sam se kako sam znao i umio. I ko zna do kada bih bio nezaposlen da nije bilo programa “Zapošljavanje demobiliziranih branilaca/branitelja 2020” Federalnog zavoda za zapošljavanje u realizaciji vaše Službe putem kojeg sam zaposlen – kaže Vahudin Šačić.“ Dok lagano radi posao za koji se školovao, obrađuje  oblutke drveta na mašini,  prisjeća se ratnih dana neizmjerno sretan što danas umjesto granata i metaka,  sluša zujanje pčela, slobode  i zvuk mašina oko sebe .

Vahudin Šačić otac troje djece  je skroman  i radišan čovjek.  Želja mu je da ovaj program potraje što duže i da na ovom poslu zaradi penziju, pripremajući drvo za košnice i iz košnica izvrca što više meda.

Izet Mujagić  vlasnik “Medikomerc s.o.d.”, Šačićev direktor i nekadašnj ratni saborac ima pregršt ideja i želja. Mujagić po zanimanju ekonomista, još za vrijeme školovanja je znao da činovnički posao nije za njega. Dok je razmišljao šta da radi, jedno jutro u dnu šupe, za noge su mu zapele košnice,  ostale iza oca. Nekako, kao u snu, životna profesija pronašla je njega. “Bio je to veliki izazov za mene. O pčelama i pčelarstvu sam znao malo. Prisjećao sam se šta je radio otac, učio iz nekih starih knjiga… S vremenom skromni pčelinjak je počeo rasti, a ja vrcati svoj prvi  med – priča  Izet Mujagić”.

Danas firma “Medikomerc” ima stotinjak košnica, a pčele na ispašu vodi u Bratunac, Delijaš, po suncem okupanim poljima Hercegovine. Ali to nije sve. Pod krovom ovog malog porodičnog biznisa puno je priča i poslovnih aktivnosti. Teško ih je pobrojati a kamoli staviti na ovo malo novinskog prostora.

Osim kvalitetnih proizvoda od meda Mujagić se otisnuo i u proizvođača pčelarske opreme, satnih osnova, vrši zamjenu starog sača, topi vosak, proizvodi brikete, a odnedavno ima i tokarsku opremu za izradu metala i konstrukcija.

Iako je “Medikomerc” najveći proizvođač pčelarske opreme u našoj zemlji, Izet Mujagić u čijem je vrijednim rukama paleta malih biznisa i koji zapošljava nekolicinu radnika, ne može dobiti brend za svoje  proizvode, a ni proširiti asortiman proizvoda.  “Sutra bih mogao uposliti još deset radnika da mi neko priskoči u pomoć. S poslom sam krenuo bukvalno iz šupe i proširivao se, ali prostora više nemam.  Dio mašina stoji vani u dvorištu. Kupio sam zemlju u Rajlovcu, konstrukciju za halu, ali nedostaju mi financijska sredstva da završim započeto. Čekat ću neka bolja vremena, jer pomoći  za sada nema – kaže na kraju svoje ispovijesti  Mujagić.”