Saopštenje za javnost: Javna ustanova„Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini(UNDP BiH) pružaju podršku mladim poduzetnicima

Danas je u prostorijama Javne ustanove“Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ upriličeno potpisivanje memoranduma o saradnji između ove institucije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

Memorandum o saradnji ozvaničiti će zajedničke napore u podršci mladim poduzetnicima u Kantonu Sarajevo, što je dio aktivnosti podržanih projektom „Bolja uprava za brži ekonomski rast (EGG)“, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške.

Vlada Kraljevine Norveške ovom inicijativom, u saradnji sa UNDP-om i lokalnim vlastima, nastoji doprinijeti rješavanju problema koji otežavaju razvoj privrede u BiH. Memorandumom koji je danas potpisan formalizovana je saradnja ove dvije institucije i omogućeno pružanje podrške mladima koji žele pokrenuti vlastite biznise.

Kroz preduzetničku grant shemu, planirano je pružanje finansijske podrške za 55 najinovativnijih i izvedivih poslovnih ideja od strane Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u maksimalnom iznosu od 15.000,00 KM po jednoj poslovnoj ideji i uz sufinansiranje dijela plaća i doprinosa od strane Službe, u iznosu 600,00 KM mjesečno, na period od 12 mjeseci. Za ovu namjenu Služba je izdvojila ukupno 396.000,00 KM. Sva podržana preduzeća tokom prve godine poslovanja dobit će mentorstvo i stručnu savjetodavnu pomoć. Ukupna vrijednost grant sheme je 1,4 miliona KM