15. SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Prilika za sve „Turizmom do novih radnih mjesta“

“Prilika za sve – Turizmom do novih radnih mjesta” slogan je jučerašnjeg 15. Sajam zapošljavanja JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo, održanog u sarajevskom Domu mladih. Na Sajmu je 60 kompanija  predstavilo  više od 770 slobodnih radnih mjesta iz oblasti turizma, informacionih tehnologija i ostalih brzorastućih djelatnosti.

Sajam je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo  Zlatko Mijatović koji je izrazio uvjerenje da će manifestacija biti plodonosna za sve učesnike i poželio im puno uspjeha. Okupljenim je predstavio politike rasornog ministarstva  za  pružanje sistematske podrške  nezaposlenim, te osobama koje žele pokrenuti vlastito preduzeće.

Edina Ljubuškić, v.d. direktorica  JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo naglasila je da je cilj sajma da  se na najefikasniji način doprinese stvaranju kvalitetnih veza  između nezaposlenih osoba i kompanija koje će dovesti do zapošljavanja najboljih kadrova.  Također, v.d. direktorica Ljubuškić je naglasila, da je

Služba  u saradnji sa nadležnim  ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo stavila na raspolaganje preko 21 milion KM za realizaciju 14  Programa aktivnih mjera zapošljavanja.

Nezaposlene osobe  koje su posjetile sajam zapošljavanja mogle su direktno preuzeti “Vaučer za posao” u vrijednosti od 12.000 KM i u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja konkurisati na ponuđena radna mjesta.

U okviru sajma zapošljavanja održane su  i panel diskusije “Nedostatak kvalifikovane radne snage na tržištu rada u Kantonu Sarajevo” i “Uloga lokalne zajednice u smanjenju stope nezaposlenosti“. Panelisti, učesnici i gosti  pokušali  su dijalogom  i razmjenom iskustva ponuditi odgovori na pitanje kako ubrzati integraciju nezaposlenih na tržište rada u Kantonu Sarajevo.