DEMANT

Povodom netačnih navoda iznesenih od strane Kantonalne organizacije SDA Sarajevo od 26.03.2020. godine o radu Službe za zapošljavanje u novonastalim okolnostima uzrokavanim panedimijom korona virusom (COVID -19 ) informišemo javnost o sljedećem:

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kanton Sarajevo“ Sarajevo je zbog proglašenja stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane pandemijom korona virusom (COVID -19), organizirala rad sa korisnicima usluga u skladu sa svim donesenim mjerama i naredbama fedaralnih i kantonalnih krizinih štabova kao i Zaključaka Vlade Kantona Sarajevo, u postupanju smanjenja komunikacije i socijalnih kontakata kao i reduciranja poslovnih zadataka i prisustva radnika.

S tim u vezi dana 12.03.2020.godine, doneseno je Uputsvo o postupanju Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo u cilju podizimanja mjera zaštite radnika i organizacije poslovnih zadataka tokom pandemije izazavane korona virusom (COVID -19). Istog dana, data je Obavijest za korisnike usluga putem koje se navelo da Služba uvodi mjere opreza u cilju prevencije djelovanja nastanka i širenja infekcije izazvane Corona – virusom, te se mole korisnici koji su zbog termina javljanja ili dostavljanja dokumentacije dužni posjetiti Službu, odnosno općinski biro za zapošljavanje da u prostorije ulaze naizmjenično, jedna po jedna osoba. Uputstvom je propisano da se sva redovna javljanja u mjesecu donošenja istog pomjeraju za naredni mjesec, sa jasnim uputama da nezaposlene osobe neće biti brisane sa evidencije nezaposolenih osoba, bez obzira na obavezu javljanja koju su imali u periodu u periodu 16.03. – 31.03.2020. godine. Također istom Obavijesti je rečeno da će se procesi posredovanja kao i savjetodavni dio za nezaposlene osobe, ubudeće obavljati putem telefona i e maila. Naše korisnike smo obavijestili, da svi zakazani termini za prve prijave za nezaposlene osobe ostaju u planiranim i dogovorenim terminima i da će isti biti obavljeni bez odlaganja.

Također, istom Obavjesti korisnici usluga Službe suinformisani da se uvelo skraćeno radno vrijeme sa strankama u općinskim biroima i direkciji Službe, u skladu sa preporukama o radnom vremenu za ustanove. Za sve uposlenike Službe koji su iskazali potrebe za prevozom zbog nemogućnosti dolaska na posao, istim je Služba sa vlastim prevoznim sredstvom omogućila redovan dolazak na rad. Poslovni zadaci i druge redovne obaveze su reducirane uz optimalan broj prisutnih radnika i izvršilaca u Službi, a sve u skladu sa preporukama nadležnih organa. Omogućeno je korištenje godišnjeg odmora svim radnicima koji su na to imali zakonsko pravo, kao i obavljanje poslova od kuće za one zadatke za koje je to i moguće, a lica slabijeg zdravstvenog stanja oslobodili radnih obaveza i uputili kući.

Dana 23.03.2020. godine na zvaničnoj web stranici Službe i putem medija, data je Obavijest za sve stranke da je Služba omogućila online prijave putem e meila na evidenciju nezaposlenih sa tačno naznačenom dokumentacijom koja im je potrebna da bude sastavni dio datog e-maila, uz napomenu da će svi biti kontaktirani od strane uposlenika biroa radi dodatnih pojašnjenja.

Zbog novonastale situaciju u cilju preventivne zaštite uposlenika koji rade naizmjenično po danima, dodatno je izvršena dezinfekcija svih općinskih biroa i drugih prostorija JU“Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“Sarajevo dana 06.03.2020. godine, te je donesena Odluka da će se svakih 15 dana raditi dezinfekcija prostorija, koja se isto i sprovodi.

Svakodnevno u skladu sa raspoloživim mogućnostima, svim uposlenicima JU“Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“Sarajevo vrši se podjela dezinfekcionih sredstava  i zaštitnih maski za gripu i prehladu i drugih dezinfekcionih sredstava. Odluka o upustvu o radu sa korisnicima usluga kao i radu Službe se donosi na dnevnom nivou, a sve u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva Kantona Sarajevo i Fedralnog kriznog štaba.

Ovo sve ističemo iz razlog što neutemeljenim saopštenjima o načinu i pripremi rada Službe u novonastalim okolnostima, javnosti se pokušavaju prezentirati netačne informacije.

Također, citiramo i predmetni dopis od 23.03.2020. godine resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo u kojem se navodi da „podržavaju aktivnosti JU“Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo koje su se poduzele u zaštiti uposlenih i nezaposlenih osoba u uvjetima proglašenog stanja prirodne nesreće, kao i aktivnoti i mjere poduzete u cilju prevencije korona virusa.“

Pitanje nadzora i kontrole rada JU“Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo u proteklim godinama koji je evidentno izostao od svih nadležnih tijela koje vrše nadzor nad zakonitošću rada ustanova, ovom prilikom želimo javnost upoznati, da su sve nepravilnosti i uočene nezakonite radnje blagovremeno dokumentovane. O navedenom pitanju, ćemo mnogo više samu javnost upoznati kada prođe trenutno stanje uzrokovano pandemijom. Samo napominjemo, da se vršio nadzor koji je izostao svih prethodnih godina u radu Službe, ne bi došlo do milionskog opterećenja prema Službi, što zbog kriminalnih radnji, neznanja, javašluka u radu, a što je sve dokumentovano  i dostavljeno nadležnim istražnim agencijama za dalje postupanje pod aktom broj: 01-01-34-4612/19 od 18.12.2019. godine.

I na karaju ističemo da i Upravni odbor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo na današnjoj održanoj sjednici, najoštrije odbacuje netačne navode i dezinformacije o organizaciji rada Službe izneseni od strane Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koje su evidentno politčki usmjerene na one koji ne pripadaju i nisu članovi niti  ideološki sljedbenci navedenih kritičara.

S poštovanjem,

JU“Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo