Otvoreno pismo predsjednika Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Svim Medijima

 

Predsjedniku SBB-a gospodinu Fahruidinu Radončiću

Predsjedniku Demokratske Fronte  gospodinu Željki Komšiću

 

Ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH

Specijalnom predstavniku i Šefu delegacije EU

 

Otvoreno pismo Predsjednika Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

 

Uvažene ekselencije, cjenjeni predsjednici političkih subjekata, poštovani mediji i građani Kantona Sarajevo.

Moje kolege iz Upravnog i Nadzornog odbora JU “Služba za zaopošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo na čelu samnom, povjerovali smo u toliko puta deklarativno iznesenu tezu o pravednoj borbi protiv organiziranog kriminala i beskompromisnoj borbi protiv korupciije i mita u BiH, a koje ste Vi svi iznosili javno, tako da smo nakon našeg imenovanja polovinom prošle godine jako ozbiljno shvatili svoju ulogu i prionuli na posao.

Rezultati koje smo zajedno sa tada aktuelnom Vladom Kantona Sarajevo, resornim Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice postigli, jako su mjerljivi i govore da smo po dolasku aktivirali preko 12 miliona KM sredstava koja su neiskorištena stajala na računima Službe, što je dovelo do kreiranja 16 programa zapošljavanja, a što je u konačnici proizvelo efekat da je u martu mjesecu 2020. godine, prije izbijanja pamndemije virusa COVID-19, broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo smanjen na najmanji nivo od osnivanja Službe. 

Na žalost zatekli smo brojne nepravilnosti te smo time bili prinuđeni istovremeno raditi i na dokumentovanju i prijavljivanju brojnih propusta kao što su: kršenje pravilnika o radu i statuta ove javne ustanove, uništavanje finansijske dokumentacije, “deponovanju” sredstava u visini od 865.598,98 KM na zaseban račun, postojanje duplih pečata iste numeracije, izostanak procesuiranja dužnika po komisionim kreditima u visini od 2.684.916,35 KM, dopuštanje zastare za mjenice kao sredstva pokrića za programe zapošljavanja u visini od 415.719,51 KM, neevidentiranje navedenih mjenica i njihovo neispravno arhiviranje, te pogrešno knjiženje sredstava službe što je dovelo do duga Poreskoj Upravi Federacije BiH u iznosu od 1.012.392,55 KM, sa još skoro istim tolikim iznosom zatezne kamate itd, a sve to na štetu neuposlenih osoba jer su ista ta sredstva mogla i trebala biti iskorištena u svrhu zapošljavanja osoba na biroima.

Utvrdili smo i brojne nezakonitosti kao što su imenovanje iste osobe na mjesto VD direktora koji je tu proveo više od 11 mjeseci, (od čega je preko 5 mjeseci bio na toj funkciji potpuno nezakonito), te između ostaloga i usmeno dogovaranje promjene kolaterala i podizanje hipoteke kod komintetna koji je Službi dužan 636.294,03 KM plus zatezna kamata 609.267,71 KM po osnovu dugoročnog komisionog kredita a u zamjenu za dio kolaterala koji ne odgovara visini duga niti se može uopšte upotrijebiti i nalazi se u zgradi u kojoj stanuje jedan od rukovodioca finansijskog sektora Službe, itd. Itd. 

Borba protiv korupcije i ostalih vidova nezakonitosti, te podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi je esencijalni i kontinuirani proces koji zahtjeva ulaganje napora svih strana, kako predstavnika vlasti, međunarodne zajednice, javnog al i privatnog sektora i na svim nivoima političke i korporativne javnosti.

Jedan od osnovnih načina suprotstavljanja korupciji je prevencija, otkrivanje i prijavljivanje nezakonitih pojava, a ključni aspekt prevencije je edukacija. Napominjemo da u sastavu našeg Upravnog i Nadzornog odbora ima više godina radnog iskustva, priznatog fakulteta i univerzitetskih diploma, magisterija i doktorata, pripadnika Armije BiH, (koji su teško ranjavani) i koji su pored osnovne aktivnosti na zapošljavanju nezaposlenih, dodatno prijavljivanjem nezakonitih radnji dorpinijeli da se iste dokumetuju i utvrde, a time i podigne ugled iste ustanove.

Vjerovali smo da ćete stati uz postignute rezultate i prijavljivanje zatečenih nezakonitih radnji u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Umjesto toga, vaši zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su iznijeli niz neistina i netačnih informacija o nama, a što je ličilo na klasični linč. Neka bude ono što se znalo i prije same sjednice Skupštine, a to je da ćemo biti smijenjeni i pored činjenica o izuzetnim rezultatima za 4 mjeseca našeg mandata u 2019 godini, te i pored toga što smo prijavili nezakonite radnje, na šta smo ponosni. 

Ovim je jasno upućena poruka svim drugim akterima u našem društvu koji bi kao i mi navino povjerovali u pravednu borbu protiv korupcije i kriminala da svoje porodice ne izlažu javnom linču, da svoju egzistenciju, ugled i dostojoanstvo ne izlažu osveti, prijetnjama i mobingu političkih moćnika i njihovih sluga, koje bi eventualno prijavili nadležnim institucijama. Ponovno apelujemo i pozivamo amabasade, predstavnike evropskih insitucija, OHR-a, da utiču na zaštitu i promociju onih koji nastoje raditi po evropskim standardima i principima na kojima počiva evropska pravna stečevina i moderna pravna država, a ne da se nosi teško breme onih koji su prijavili kriminal i ostali bez časti, dostojanstva i egzistencije.

S izrazima dubokog poštovanja u ime Upravnog i Nadzornog odbora JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

 

 

Predsjednik Upravnog odbora

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Edin Hodžić mr.sc.oec, MBA