Poduzetništvo za mlade: Amra Đugum

Odjeća za poslovne žene sa hidžabom

Dok je Amra Đugum, dizajnerica i vlasnica brenda “Hanummah fashion design “ iz Sarajeva, kao djevojčica sjedila uz stariju sestru i pomno pratila kako šije, kopirajući je i krojeći svojim Barbikama haljinice i kaputiće, ni slutila nije da će to jednog dana biti njena životna profesija. Čak ni kasnije, u srednjoj školi, kada je upisala kurs krojenja i edukovala se za šivanja, u želji da  nastavi žensku porodičnu tradiciju dobrih krojačica, misao o sebi kao kreatoru i krojačici je bila daleka i nemoguća.

 Željela je nešto drugo – fakultetsku diplomu i siguran posao.

Na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu, godinama kasnije san se ispunio i Amra Đugum je nakon završenog studija dobila diplomu bečlera prehrembene tehnologije. I kako to kod nas obično biva, umjesto sigurnog posala, našla se na evidenciji biroa za nezaposlene osobe. Izgledi da nađe posao u struci bili su u izmaglici, a kako je vrijeme prolazilo, a njen CV, uglavnom „prazan“, objeručke je prihvatila posao u administraciju, u jednoj sarajevskoj privatnoj firmi, sa obećanjem da bi vremenom mogla dobiti poziciju za koju se školovala.

Nedugo nakon što se zaposlila Amra Đugum se i udala i činilo se da je ispunila sve svoje snove. Možda bi to tako i bilo, da vlasnik firme koji joj je ponudio posao, nije saznao da njegova radnica čeka bebu, a on sav u „svom profitu i računici“ i nije baš imao strpljenja da čeka Amrin povratak na posao, pa ju je jedno jutro u razgovoru u četiri oka, obavijestio da je ona višak u firmi. Amra Đugum se ponovo našla na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo.

“Poslije godina radnog iskustva, a opet  sve izvan struke,  posvetila sam se odgoju svoje djece. Kako sam od oca naslijedila radoholičarski gen  nisam mirovala i spas sam tražila u kreativnom radu. Jedno vrijeme je to bio dekupaž, hobi, koji mi je uz sitnu zaradu donosio odmor, opuštanje i najvažnije, toliko očekivano  pražnjenje negativne energije koju je izazvao moj nezakoniti otkaz. Istovremeno, promijenila sam stil oblačenja i odlučila da nosim hidžab, pa mi je bila potrebna drugačija i adekvatnija odjeća, usklađena sa novim i promijenjenim uvjerenima – priča o svojim počecima Amra Đugum.”

S jeseni prošle godine, pogled Amre Đugum često bi odlutao na šivače mašine u kutu njenog doma, a sjećanja na djetinstvo i prve skrojene haljinice za Barbike. – Zašto svoje znanje i umijeće krojenja i šivanja ne iskoristiti za  vlastitu odjeću.  Prisjetila se riječi svoje tetke “da čovjek  za sve što želi uraditi nađe način, a za sve što ne želi nađe izgovor “-. Odabravši ovo prvo prionula je na posao.

Prvi odjevni predmet koji je dizajnirala i sašila je bio kaftan “Oaza”, izrađen od mekanog i laganog satena. Čini se bio je to pravi pogodak, jer odjeća na njoj je izazivala divljenja i pitanja okoline, a ubrzo su poćele da pristižu poslovne ponude okoline da kreira i šije i za druge.

S ponudama otvaraju se i druge prilike , a najznačajniji,  za njen budući poslovni uspjeh bio je projekat Kantona Sarajevo i UNDP- ija “Razvoj poduzetništva i  podrška pokretanju novih start up kompanija na području Kantona Sarajevo”.  Projekat je osim sufinansiranja nudio i edukacije o pokretenju biznisa, kako ideju pretočiti u realnost i uspješno voditi posao.

Ideja, proizvodnja odjeće za poslovne žene sa hidžabom, ali i one koje nisu, ali je hidžab njihov vlastiti izbor, polako je postajala stvarnost, a Amra Đugum na putu da postane prva  bosanskohercegovačka Annah Hariri, najpoznatija svjetska  modna kreatorica odjeće za žene sa hidžabom.”

“Na jednoj od edukacija sam ostvarila grant sredstva za pokretanje vlastitog biznisa, tako da danas već govorim o brendu  “Hanummah fashion design.” Moje radove možete da pratite preko instagrama, web portala i facebook stranice, a odjevne predmete i kombinacije brenda “Hanummah fashion design” možete naručiti online. Svim zainteresovanim nudi se custom-made opcija,  prilikom koje kupci mogu samostalno odabrati željenu veličinu i dužinu haljine.- kaže Đugum.”

Pored kolekcija haljina, kreiranih i sašivenih vještim rukama Amre Đugum, koje su udobne i od ugodnih materijala u ponudi  su ešarpe od muslina, kaftan od  predivne medinske svile, a posebna draž Amrinih kreacija su pažljivo i lijepo zapakovani pokloni koji stižu na vašu kućnu adresu, ali i adrese  u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, žena koje su  prepoznala Amrin osebujni talenat.