Priliku za posao dobija 578 osoba

Danas je u sarajevskom Domu mladih Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo potpisala Ugovore o sufinansiranju zapošljavanja po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2019. godini za 6 programa i to:

1. Program sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve – za 293 osobe sa 231 poslodavcem sa ukupnim iznosom od 2.812.800 KM;

2. Program javnih radova PLUS (drugi krug) – za 163 osobe kod 10 poslodavaca sa ukupnim iznosom od 287.858 KM;

3. Program sufinansiranja zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca (drugi krug) – za 49 osoba kod 21 poslodavca sa ukupnim iznosom od 470.400 KM;

4. Program sufinansiranja zapošljavanja „50+“ (drugi krug) – za 68 osoba kod 51 poslodavca sa ukupnim iznosom od 652.800 KM;

5. Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba – za150 osoba kod 10 poslodavac sa ukupnim iznosom od 341.933 KM;

6. Program sufinasiranja samozapošljavanja – za 283 osobe sa ukupnim iznosom od 2.603.600 KM

Ukupna sredstva za realizaciju ugovora po navedenim programima iznose 7.261.391,00 KM.

Programima je obuhvaćeno 313 poslodavaca kod kojih će priliku za zaposlenje dobiti 578 osoba. Istaknuto je da programom obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije bit će obuhvaćeno 150 nezaposlenih osoba. Programom samozapošljavanja obuhvaćene su 283 nezaposlene osobe sa ukupnom vrijednošću podrške finansijkih sredstava u iznosu od 2.603.600 KM. Navedenim finansijskim sredstvima za realizaciju programa samozapošljavanja,nezaposlenim osobama će se na mjesečnom nivou refundirati sredstva za pokrivanje osnovnih zakonom propisanih troškova plaće i poreza u iznosu od 600 KM i po 2 000 KM kao incijalni kapital za pokretanje djelatnosti.

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo Malik Garibija u svom obraćanju podsjetio je, da se ovim današnjim potpisivanjem ugovora završava svih devet (9) programa zapošljavanja koji su bili objavljeni 21. decembra 2019. godine, a na osnovu urađenog rebalansa budžeta Službe u visini od 14.162.533,00 KM. U daljem izlaganju istako je značaj dobre saradnje Službe za zapošljavanje i resornog ministarstva i da je to rezultirao ovim uspješnim projektima koji su se danas promovirali. Također, prisutnima je kazao da su do sada u finnsijskom i programskom smislu ovo bili najveći projekti koje Služba realizuje uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, a kojima je planirano da bude obuhvaćeno zapošljavanje blizu 2 000 nezaposlenih osoba. Mnistar Malik Garibija, kazao je da su se maksimalno skratili rokovi i procedure za donošenje programa mjera za zapošljavanje, te nije bilo politikanstva i usporavanje procesa od strane Vlade Kantona Sarajevo, kao što je to bila praksa u nekim ranijim vremenima.

Edin Hodžić, predjednik Upravnog odbora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo tokom obraćanja prisutnim govorio je o uspastavljenoj prohodnosti i brzini realizacije odluka koje su se odnosile na projekte za zapošljavanje. Istako je značaj podizanja kvaliteta izrade samih programa za zapošljavanje, što je rezultiralo velikim stepenom interesovanja za iste kao i donošenje odluka koje su ubrzale i pojednostavile procedure u dijelu implementacije programa. U daljem izlaganju, rekao je, da je od objave Javnog poziva za programe sufinansiranja zapošljavanja od 21 decembra 2019. godine do realizacije potpisivanja ugovora proteklo manje od 60 radnih dana, što je pohvalno s obzirom na ranija iskustva i vremenski period implementacije projekata, istako je predsjednik Upravnog odbora Službe Edin Hodžić. U nastavku obraćanja, prisutnima je rekao da i ovaj današnji dan i odluke kojima se realizuju programi zapošljavanja na određene način ublažavaju moguće najave o odlasku nezaposlenih osoba iz države, a koje se najavljuju zbog liberalizacije zapošljavanja od 1. marta u Njemačkoj.

Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo je u svom obraćanju istakao značaj programa za zapošljavanje koje Služba realizira, posebno sa aspekta današnjih trendova odlaska mladih osoba i generalnog napuštanja države. Tokom obraćanja problemetaizirao je odluke koje su donesene za tzv. „veta za zapošljavanja“, a koja su donjeli zakonodavci na višim nivoima. Takve odluke uopšte ne doprinose smanjenju  nezaposlenosti, posebno ako se uzmu u obzir činjenice da se samo na evidenciji nezaposlenih nalazi registrovano nešto više od 58 000 nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, kazao je Nermin Pećanac direktor Službe.

U daljem obraćanju, istakao je da su sredstva za realizaciju današnjih navedenih programa za zapošljavanja osigurana izmjenama finansijskog plana Službe u 2019. godini, i da se nakon usvajanja Budžeta za 2020. godinu, mogu očekivati i novi programi za zapošljavanja sa finansijskom podrškom od blizu 6 miliona KM. Najavio je objavu  i Programa za zapošljavanje Federalnog zavoda za zapošljavanje u narednim danima. Programima Kantonalne Službe za zapošljavanje i sredstvima koji će biti usmjereni za zapošljavanje od strane Federalnog zavoda, očekuje se moguće zapošljavanje u 2020 godini do 5000 osoba u Kantonu Sarajevo, istakao je direktor Nermin Pećanac.

Iz Službe za zapošljavanje, ističu da je današnjim potpisivanjem ugovora okončan Program zapošljavanja po Javnom pozivu od 21. 12. 2019. godine. Podsjećaju da je programima obuhaćen 651 poslodavac, te se očekuje zapošljavanje za 1 724 osobe. Ovim zapošljavanjem obuhvaćene su osobe koje će pokrenuti vlastite biznise kroz programe samozapošljavanja kao i nezaposlene osobe koje će proći obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

JU  „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo