Start up: Poslovni poduhvat porodice Bajramović

Vedad Bajramović, vlasnik  frizerskog salona  „Iman“ do oktobra 2019. godine bio je nezaposleno lice na evidenciji Biroa za  zapošljavanje Stari Grad. Biografija i dotadašnje radno iskustvo ovog 32 godišnjaka  poprilično impresivno: krojač, vozač, ugostitelj, taksista. Ali – posla nema.

Supruga Mirsada, za razliku od svog muža preferirala je  obrazovanje i osposobljavanje u svojoj struci. Frizerka sa desetogodišnjim radnim iskustvom, svoje umjeće i vještine sticala je kod poznatih i priznatih vlasnika sarajevskih frizerskih salona. Bila je zadovoljna svojim poslom i statusom, ali mušterijama koje su sa godinama, prepoznavale njen osebujan dar.

” Mirsada ja ću, ako mi se posreći, uskoro biti tvoj poslodavac – kazao je jedno jutro Bajramović- sa zagonetnim osmjehom, supruzi.  Ali, moraš prvo napustiti posao i prijaviti se na biro.” 

Deset, a možda i koji dan više  trajala je „operacija“ zvana  „kako i zašto biti sam sebi gazda“, kako pokrenuti vlastiti biznis, šta je program „ Start up“. Iako je svakodnevno u tih desetak i nešto dana, slušala argumente za pokretanja biznisa, Bajramovićeva, ljepša polovina, opirala se. 

” Čovječe, ko normalan u današnje vrijeme ostavlja posao i sigurnu platu i ide na biro? – prisjeća se Bajramovićeva tih dana dok ispraća i prima nove mušterije u porodičnom salonu „Iman“, u sarajevskom naselju Otes.”

” Iako sam supruga slušala jednim uhom,misleći u sebi, ma pričaj ti nekom drugom te priče, jedno   jutro našla sam se pred vratima biroa. Za dvadesetak minuta i na evidenciji nezaposlenih.”

U jesen 2019. godine supružnici Bajramović prijavili su se na javni poziv za programe „Start up“  Javne ustanove „Služba za zapošljavnje Kantona Sarajevo“ Sarajevo i program „Druga prilika“ Federalnog zavoda za zapošljavanja koji je realizovala Služba.  Snovi Vedada  Bajramovića postali su stvarnost: on vlasnik i poslodavac, a supruga Mirsada uposlenica.  Bar tako kažu papiri.

Na djelu, u salonu, šefica je – supruga Mirsada. Ona zakazuje termine, fenira, frizira, šiša i uljepšava. Poslodavac je tu da izmješa farbu, popravi kvar, sredi papire i sve ostalo, što Mirsada ne stiže. Ukratko da se nađe pri ruci.

Oboje za programe Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Federalnog zavoda imaju samo riječi hvale. U prvoj godini kada se pokrene  biznis, podsticaji koji se dobiju, osim  psihološkog efekta, kažu imaju i ekonomsku korist.  Država, k'o država traži svoje: poreze, struju, vodu, pa kirija, nabavka materijala. Mjesec „proleti“ kao tren, a poštansko sanduče već puno računa i obaveza.

“Novac, ali i obaveze koji dobijete u toj prvoj godini omogućavaju da pametnije, racionalnije i ozbiljnije organizujete posao, jer sigurni ste da ćete uspjeti sve platiti. Jednostavno, učite se disciplini, redu i poštovanju zakonskih propisa, ali i prevazilaženju kriznih situacija koje su svakodnevnica svakog biznisa – kažu supružnici Bajramović.” 

Mart 2020. godine za vlasnike  frizerskog salona „Iman“ bio je teški test koji su uspješno prebrodili. Zbog epidemije koronavirusa, iako su radili  tek pola godine,  kao i većina frizerskih salona u Sarajevu, bili su primorani staviti ključ u bravu. Pažljivo i promišljeno dotadašnje vođenja posla, kao i razmišljanje na duže staze, pomoglo im je da  izdrže dvomjesečni prekid rada. Zahvaljujući dobroj usluzi, ljubaznosti i nadasve ozbiljnom pristupu prema mušterijama i poslu,  knjiga termina i narudžbi bila je i prije  zvaničnog dopuštenja rada,  doslovce puna do zadnjeg reda. Korisnici ovog salona jedva su čekali da se otvore vrata salona.

” Da nije bilo epidemije mi bi već danas uposlili još jednog radnika, a razmišljali smo i o daljem proširenju posla i modernizaciji salona. Nažalost, planove moramo odgoditi za neka bolja vremena.  Posao u frizerskom salonu ne donosi bogatstvo, ali omogućava da pristojno živite od svog rada. Znam da su vremena teška, ali mladim nezaposlenim osobama preporučio bih da se ne plaše, ako se odluče na korak kao što smo mi i da se u radu pridržavaju one stare „zrno po zrno pogača, kamen po kamen palaća“ – kaže na kraju razgovora,  vlasnik frizerskog salona  Vedad Bajramović. ”