Start up za mlade: Hobi kao uspješna poslovna priča

 „Ima li išta ljepše nego raditi ono što volite“- kaže Lawler Chang, autor knjige  Strast na poslu.

Ljubav i posao, ruku pod ruku i nije baš preporučljiva kombinacija u svijetu biznisa, ali da može biti  posve uspješna poslovna priča  svjedoči Ines Lojpur, vlasnica  obrtničke radnja „ Happy Puppy“ iz Sarajeva.

 Ines Lojpur, 28. godišnji diplomirani komunikolog  do maja prošle godine bila je višegodišnje nezaposleno lice na evidenciji Biroa za zapošljavanja Ilidža. Sa pregršt  odbijenica  i izgubljenom nadom da će se ikada uspjeti zaposliti u struci, spremila je kofere i kao većina  mladih ljudi u BiH planirala kreniti na „Zapad“, u bolju budućnost.

Međutim, ljubav prema životinjima, posebno kućnim ljubimcima i program „Start up za mlade“ Federalnog zavoda za zapošljavanja  i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo preko noći promjenili su njene planove.

Prisjetila se razgovora sa svojim savjetodavcem s biroa, kojem je naširoko i nadugačko  pričala o svom dugogodišnjem hobiju, povrijeđenim psima i mačkama na ulici, koje je odvodila veterinaru, dovodila kući, njegovala i kuhala za njih, i pitanja, “zašto to ne pretvori  u jednako zanimljiv i uspješan posao, te u tome uživa.” Pretvoriti  hobi u stalan posao, više nije  bila ideja. Bio je to zadatak.

      “U biznis planu sam navela da ću  praviti domaće poslastice za kućne ljubimce i od prodaje  dio odvajati za troškove liječenje i smještaj napuštenih  kućnih ljubimaca. Iako sam sumnjala da ću proći na javnom pozivu , praksa je pokazala da u preduzetništvu, univerzalnog recepta nema.  Prošla sam, dobila sredstva i od svog života koji me podsjećao na limun napravila ukusnu limunadu – kaže Lojpur”

„Happy Puppy“ je danas registrovana obrtnička djelatnost koja  u svojoj ponudi ima više vrsta  keksića, bezglutenski program, mafine, pizze za pse, torte raznih oblika za pse i mačke, ručno pletene džempere, privjeske, magnete… Sve poslastice se prave bez konzervansa i aditiva, od pažljivo biranih sastojaka prilagođenih ishrani kućnih ljubimaca. To ih čini drugačijim od klasičnih poslastica na tržištu, a svaka je napravljena u  konsultaciji sa veterinarom. Svaka narudžba se pravi posebno. Povrće i voće koje se nalazi u proizvodima „Happy Puppy“ je organsko iz domaćeg uzgoja, a  u ovoj obrtničkoj djelatnosti u ponudi su i posebni programi za rođendanska slavlja kućnih ljubimaca.

„ Veliki je broj vlasnika koji svojim ljubimcima prirede pravu malu zabavu i slikama sa tih događaja posebno se radujem. Torte koje se tada naručuju su u obliku koske,  šape, ribice. Trenutno dostavu proizvoda  iz ove male „pekare“  vršimo na području Sarajeva, i jednom mjesečno na području Mostara. Nadam se da će se domen dostave uskoro proširiti i na  ostale gradove  naše zemlje.“ – kaže Ines Lojpur.

Happy Puppy je priča nastala i postoji sa ciljem pomoći napuštenim životinjama. Kako je navedeno i u biznis planu dio prihoda od zarade ide za hranu, liječenje i smještaj: Mrvice, Čupe, Holly, Cure Šapice, Maxa, Reae i inih pasa i mačaka koji su spas našli pod okriljem  Ines Lojpur. Priča je to i o preprekama, karijeri  i volji da nađeš svoje mjesto pod suncem, ali i ljude koji će ti pomoći, jer veruju u tebe,  tvoju ideju ali i posao koji  radiš bolje nego drugi.