VD direktorica Edina Ljubuškić na TVSA

Danas je VD direktorica Edina Ljubuškić gostovala na TVSA, te tom prilikom je istakla da su ova tri mjeseca upitna ako ne dođe do usvajanja rebalansa budžeta.

Služba za zapošljavanje KS je iscrpila sve svoje unutrašnje resurse. U skladu sa Zakonom o budžetu, izvršena je preraspodjela sredstava, obezbjeđena su sredstva za ovih devet mjeseci. Ova tri mjeseca su upitna ako ne dođe do usvajanja rebalansa budžeta, kazala je za Sarajevsko jutro Edina Ljubuškić, v.d. direktora za Službe za zapošljavanje KS.

„Služba za zapošljavanje KS je imala dva programa vezano za isključivo za medicinski i nemedicinski kadar. Jedan program bio je u februaru ove godine. Tada smo zaposlili 38 osoba, od toga 18 nemedicinskog i 17 osoba medicinskog kadra. Sa ovim drugim pozivom, koji je u fazi realizacije, mi ćemo zaposliti 102 medicinska kadra, kazala je Ljubuškić.

 

Ona je istakla da je taj program pokrenuo premijer Vlade KS preko resornog ministarstva KS.

„Taj program smo nazvali COVID – 19 , jer je isključivo vezan za ovu pandemiju. Program traje šest mjeseci. Obuvaćeno je sedam ustanova, od toga četiri ustanove socijalne zaštite i tri ustanove zdravstvene zaštite – Dom zdravlja Sarajevo, Opća bolnica i Hitna pomoć“ rekla je.

 

„Raspodjela medicinskog kadra išla je sa preporukama Kriznog štaba KS, u raspodjelu bio je uključen premijer, resorno ministarstvo i v.d. ministar zdravstva Jeličić“, kazala je Ljubuškić.

Ona je istakla kako se ova dva programa realizuju po izmijenama i dopunama programa mjera Finansijskog plana za 2019.g. Na skupštini KS sutra će se naći izmjene i dopune Finansijskog plana Službe za 2020.g.

„Po tim izmjenama i dopunama Služba je osigurala dodatnih 10 miliona 800 hiljada maraka za nove programe medicinskog i nemedicinskog kadra kao i za ostale programe“, kazala je.

„Sa rebalanskom obuhvaćeno je povećanje novčane naknade za nezaposlena lica. Uvijek smo, izmjene i dopune programa Finansijskog plana, bazirali da se obezbijede dodatna sredstva za zapošljavanje. Ova godina je specifična, ove izmjene su nam bitne jer Služba za zapošljavanje KS planirala je za novčane naknade u iznosu 12 miliona i 500 hiljada maraka. Za devet mjeseci smo potrošili 15 miliona i 600 hiljada maraka. Do kraja godine očekujemo nekih 22,5 miliona maraka. Bitno nam je da izmjene i dopune Finansijskog plana budu usvojene i u ovom slučaju prvenstveno zbog novčane naknade za nezaposlena lica, a potom za programe za zapošljavanje. Mi ćemo onda omogućiti zapošljavanje minimalno za 1 000 nezaposlenih lica“, rekla je Ljubuškić.