Potpisan Memorandum o saradnji za održavanje 15. Sajma zapošljavanja

Danas, 18.05.2023. godine u prostorijama Biroa Centar održano je potpisivanje Memoranduma između Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i partnera u učešću organizovanja 15. Sajma zapošljavanja – Prilika za sve „Turizmom do novih radnih mjesta“.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji regulisana su međusobna prava i obaveze Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo, kao nosioca organizacije 15. Sajma zapošljavanja shodno Programu rada ustanove za 2023. godinu i partnera: Federalnog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad i Turističke  zajednice Kantona Sarajevo.

Sajam zapošljavanja planiran je dana 31.05.2023. godine, srijeda sa početkom u 10 :00 sati, u sali Doma mladih Centra Skenderija, Terazije bb .

Primarni cilj Sajma zapošljavanja  je  povezivanje nezaposlene osoba sa poslodavcima. Također, Sajam je idealna prilika da se na jednom mjestu okupe sve zainteresovane strane  u procesu zapošljavanja i to je prepoznatljivo mjesto na kojem svi  sudionici imaju jednake šanse za pristup informacijama o stanju na tržistu rada u Kantonu Sarajevo.

Na sajmu će slobodna radna mjesta predstaviti 60 uspješnih  poslodavaca  iz oblasti turizma i ostalih brzorastućih djelatnosti.

Broj nezaposlenih osoba na evidenciji Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo zaključno sa 17.05.2023. iznosi 53.580. To predstavlja pad broja nezaposlenih osoba od 16 % u odnosu na 2020. godinu kada je nezaposlenost u Kantonu Sarajevo bila najveća zbog pandemije COVID-19. Sajmovi zapošljavanja predstavljaju i priliku da se nastavi smanjivati trend pada broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Na press konferenciji Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo“ Sarajevo predstavljeni su i javni pozivi programa za nezaposlene osobe/poslodavce sa područja Kantona Sarajevo. Riječ je  o Programu sufinansiranja Javnih radova, Programu sufinansiranja samozapošljavanja mladih nezaposlenih osoba do 35 godina života, Programu sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih osoba starijih od 50 godina života – 50+, Program sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih žena starijih od 40 godina života – 40+, Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca i Programu sufinansiranja zapošljavanja medicinskih sestara – tehničara.

Navedenim programima planirano je zapošljavanje/angažovanje 966 osoba prijavljenih na evidenciji nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, a za ove namjene Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo je izdvojila ukupno 6.953.778.00 KM.